Selected press


Rodi, 4 maart 2024
Rodi, 4 maart 2024

Dagvandevrouwen.nl april 2023

Galerie Mokum presenteert The Female Gaze - 2e editie!

Kleurrijke taartjes, intieme portretten, nostalgische interieurs en antieke zilveren lepels, welkom bij de 2de editie van The Female Gaze. De 'Female Gaze' is een term die de laatste jaren wordt gebruikt om kunst te omschrijven die het universele mannelijke perspectief 'ondermijnt'. Bestaat er zoiets als een vrouwelijke blik? Kijken vrouwen anders dan mannen of is het voldoende als een werk door een vrouw is gemaakt? Een ding is zeker, om de vrouwelijke blik te herkennen moet de zichtbaarheid van vrouwelijke kunstenaars worden vergroot.

De 2de editie van deze groepstentoonstelling draagt bij aan een diverser palet van perspectieven. Het toont veel variatie in het werk van vrouwelijke figuratieve kunstenaars. De galerie introduceert nieuwe namen als Hanie Soltani - Iran, Lavely Miller - Amerika, Alice De Vliegher - België en Bea Sarrias - Spanje. Daarnaast zullen ook bekende kunstenaars als Koos van Keulen, Eline Brontsema en Zoey Frank nieuw werk tonen.

Margot Landeweerd van Galerie Mokum over het vervolg op de 1e editie van The Female Gaze: "Eigenlijk wist ik het meteen na de eerste editie van The Female Gaze twee jaar geleden; dit is geen eenmalig project. De reacties waren overweldigend, de deelnemende vrouwelijke kunstenaars heel enthousiast en bezoekers en verzamelaars vol complimenten. Het was evident dat ik nog niet klaar was. De noodzaak om meer vrouwelijke kunstenaars te tonen is er tenslotte nog steeds."

"Ook dit jaar heeft de tentoonstelling zeer bewust geen thema. Kwaliteit en authenticiteit zijn de enige, maar uiterst belangrijke uitgangspunten. Een vrouwelijke kunstenaar hoeft geen vrouwen te schilderen; we zien interieurs, antieke lepels, dieren, stillevens, taartjes en een prachtige radiator! Ik vind het belangrijk dat de deelnemende kunstenaars in alle vrijheid kunnen werken en laten zien wat ze creëren. Ze moeten zich niet geremd voelen door een thema."

"Deze editie is gekenmerkt door haar internationale karakter en de vele nieuwe namen die we introduceren: Hanie Soltani - Iran, Fabiola Gironi - Italië, Bea Sarrias - Spanje, Leslie Lewis Sigler en Lavely Miller - Amerika zijn slechts enkele voorbeelden. Maar ook bekende Nederlandse namen als Koos van Keulen, Philine van der Vegte en Eline Brontsema tonen nieuw werk.

De gebruikte technieken zijn heel divers, waaronder olieverf, houtsnedes, acrylverf, werk op papier en zelfs een kunstenares, Lavely Miller, die niet met kwasten of penselen schildert...maar met haar wijsvinger! Er is zoveel kwaliteit en nog veel werk te verzetten dus bij ons staat de volgende editie al in de planning!"

De 2e editie van The Female Gaze is nog tot en met 20 mei te zien in Galerie Mokum. Tijdens de KunstRAI (3 t/m 7 mei) is de galerie gesloten, maar er zullen ook daar werken van The Female Gaze te zien zijn", aldus Margot Landeweerd - Manager van Galerie Mokum.

Galerie Mokum zette in 1962 als eerste de toon in realistische kunst in Amsterdam

Galerie Mokum is in 1962 opgericht en zij was toen de eerste en enige plek in Amsterdam, waar realistische kunst werd getoond, verdedigd en gestimuleerd. Hiermee heeft zij in Nederland een bepalende rol gespeeld in de ontwikkeling van de naoorlogse, realistische schilderkunst. Door het consequente beleid dat de galerie door de jaren heen heeft gevoerd is Galerie Mokum ook nu nog toonaangevend op het gebied van figuratieve schilderkunst in Nederland.

Naast veel Nederlandse schilders vertegenwoordigt Galerie Mokum ook een aantal zeer gerenommeerde realisten uit het buitenland. Hierdoor heeft de galerie een divers en kwalitatief hoogwaardig aanbod. Galerie Mokum opent de 2e editie van de groepstentoonstelling 'The Female Gaze' op zaterdag 22 april. De werken van deze en andere vrouwelijke kunstenaars zijn te zien tot en met 20 mei 2023.

Aart van Cooten, Boerderij, 13 augustus 2023
Aart van Cooten, Boerderij, 13 augustus 2023

Kunstenares Philine van der Vegte: ‘Boer zit gevangen in systeem’

 

Met haar schilderwerk wil Philine van der Vegte de bezoeker raken en informeren over de actuele melkveehouderij. Veel mensen hebben een mening, maar weten niet dat een koe elk jaar een kalf moet krijgen om melk te produceren, zegt ze. Haar schilderijen, waaronder een werk van twee bij zeven meter, zijn van 12 tot 20 augustus te zien in De Boterhal in Hoorn.

Ze draait er niet omheen. Ook zij had een romantisch, ietwat naïef beeld van de melkveehouderij. “Dat een boer niet meer op een krukje in de wei zijn koeien melkt, wist ik nog wel. Veel verder reikte mijn kennis niet. Melkrobot, kunstmatige inseminatie, melkcarrousel, ik kende het allemaal niet.”

Dat is veranderd sinds ze tussen melkveehouders in het veengebied Waterland ten noorden van Amsterdam woont. Vooral nadat ze begon met koeien schilderen en daarvoor vele uren in stallen en melkputten doorbracht.

“Melkveehouders zijn ondernemers, zij moeten met melken hun inkomen verdienen. Een koe die niet presteert, wordt vervangen. De meeste kalveren gaan naar de mesterij. Er is weinig ruimte voor sentiment. Boeren zorgen goed voor hun dieren. Dat zie ik op de bedrijven waar ik schilder, maar uiteindelijk staat de productie toch centraal. Technologie maakt dat mogelijk”, aldus Van der Vegte.

Levensgroot geschilderd

Philine van der Vegte (53) studeerde aan de Technische Universiteit in Delft en werkte lange tijd in de auto-industrie, onder andere in Duitsland. Zo’n tien jaar geleden gooide ze het roer om. Van de auto-industrie naar de kunst.

Ze omschrijft zichzelf als figuratief schilder. Haar belangstelling gaat daarbij vooral uit naar dieren en landschappen, met de focus op de relatie tussen mens en dier. Die relatie speelt een belangrijke rol in de schilderijen die zij maakt op melkveebedrijven.

Van 12 tot 20 augustus is haar werk te zien in De Boterhal in Hoorn (N.-H.). Hoogtepunt is een olieverfschilderij van twee bij zeven meter, waarop een rij koeien door de stal naar de melkput loopt. Ze zijn door Van der Vegte levensgroot geschilderd. Het werk maakt een overweldigende indruk op de toeschouwer. Een jong kalf kijkt de bezoeker aan, haar moeder ligt een paar meter verderop uit te rusten. Rond dit enorme werk hangen schetsen en schilderijen die de kunstenaar maakte in de aanloop naar haar meesterwerk.

Hopen op verbinding en gesprek

Ze woont in een oude stolpboerderij in Katwoude en heeft een aantal schapen, kippen en een paard. In de directe omgeving zijn zes melkveehouders actief. Ze was daar welkom om te schilderen.

“Ze vonden het allemaal prima. Misschien scheelt het dat de boeren hier ervaring hebben met bezoekers. De een heeft een melktap, de ander maakt kaas en verkoopt zijn producten aan huis. Ze zijn open naar de buitenwereld en dus ook naar mij. Ik heb geen slechte bedoelingen, wil de werkelijkheid verwerken in mijn kunst. Ik laat de boeren en hun dieren in hun waarde. De landbouw ligt tegenwoordig onder een vergrootglas, de ideaalbeelden van boeren en burgers botsen met elkaar. Ik laat de werkelijkheid zien en hoop dat dat leidt tot verbinding en gesprek.”

Duister randje

Over boeren hoor je van haar geen kwaad woord. Het zijn harde werkers die veel over hebben voor het welzijn en de gezondheid van hun dieren. Ze plaatst wel een kanttekening bij het systeem achter de boer.

“Boeren zitten gevangen in een systeem dat hen dwingt de productie per koe steeds verder op te voeren. Het grasland moet eiwitrijker, kruiden en bloemen verdwijnen. Topproducties lijken me ook niet ten goede komen aan de gezondheid van de dieren. Aan de huidige melkveehouderij zit een duister randje. Die kant laat ik ook zien, zonder te willen polariseren.”

Objectieve kennis is nodig

Van der Vegte heeft naast haar schilderwerk ook een boekje gemaakt over de melkveehouderij. Daarvoor heeft ze gepraat met boeren, dierenartsen en maatschappelijke organisaties.

“Ik wil met mijn schilderwerk mijn bezoekers raken, dat in de eerste plaats. Maar ik vind het ook goed als ze aan het denken worden gezet. Vandaar mijn boekje over de zuivelketen, van inseminatie tot slachthuis. Objectieve kennis is nodig om bewuste keuzes te maken, bijvoorbeeld om minder zuivel te consumeren of voor biologische melk te kiezen. Dat moet iedereen voor zichzelf weten, maar ik vind het wel belangrijk dat die keus dan is gebaseerd op de werkelijkheid.”

Alkmaars Dagblad, 28 april 2023
Alkmaars Dagblad, 28 april 2023

Campagne Ministerie van Volksgezondheid over palliatieve zorg, november 2022
Omroep PIM september 2022
Omroep PIM september 2022
Expositie Waterlandse Kunstkring september 2022
Expositie Waterlandse Kunstkring september 2022
Trouw, May 17 2022
Trouw, May 17 2022
Flyer ministerie VWS palliatieve zorg 2022
Flyer ministerie VWS palliatieve zorg 2022
Flyer ministerie VWS palliatieve zorg
Flyer ministerie VWS palliatieve zorg
"Het goede buitenleven", RTL4 29 mei 2022 17h
"Het goede buitenleven", RTL4 29 mei 2022 17h
NiVo, april 2022
NiVo, april 2022

NH nieuws, augustus 2021

Nivo 27 oktober 2021 over Kunst Kijken Volendam

Bergens Dagblad, 9 augstus 2021
Bergens Dagblad, 9 augstus 2021
Bergens Dagblad, 5 juli 2021
Bergens Dagblad, 5 juli 2021
Nieuw Volendam 21 juli 2021
Nieuw Volendam 21 juli 2021
Ons Streekblad, juli 2021
Ons Streekblad, juli 2021
Museumtijdschrift, juni 2021
Museumtijdschrift, juni 2021

Interview door Erna Anema voor Arti's Atelier Estafette

 

Filmpje door Rob Komen en Magda Frandsen voor De Boterhal, Hoorn

Amsterdams Dagblad 1 juli 2020
Amsterdams Dagblad 1 juli 2020

Parool, 21 januari 2023 "Amsterdam telt tal van culturele vrijplaatsen: ‘Wie hier exposeert, krijgt de sleutel en kan zelf bepalen wat hij doet". Hele artikel hier

 

Amsterdams Dagblad, 22 november 2022
Amsterdams Dagblad, 22 november 2022
Campagne Ministerie van Volksgezondheid over palliatieve zorg, november 2022

Omroep PIM oktober 2022

Ons Streekblad Waterland september 2022
Ons Streekblad Waterland september 2022
Kunstkrant oktober 2022
Kunstkrant oktober 2022

For the exhibition "Jeanne's Summer" about Jeanne Bieruma Oosting in Museum STAAL, a video was ,made to show the lithography process. With the help of  Aad Hekker at Basement Press Diepenheim,  I made two goldfish litho's that are now on show in the museum, together with the stone, the sketchbook and the video. The prints (in a limited edition of 25 each) are available at the museum.

 

Omroep PIM, april 2022 from 6:02
Omroep PIM, april 2022 from 6:02

Omroep PIM, interview over "MILK",  1 september 2021

"De slimste mens" 2 augustus 2021, met het fragment uit Sterren op het doek waarin mijn schilderij wordt onthuld aan Lee Towers (op 32:25)
"De slimste mens" 2 augustus 2021, met het fragment uit Sterren op het doek waarin mijn schilderij wordt onthuld aan Lee Towers (op 32:25)

Museumtijdschrift, augustus 2021

Omroep PIM, opening expositie "Als beelden gaan spreken" in Oosthuizen juli 2021

Poster Arti Update II, juni 2021
Poster Arti Update II, juni 2021
Noordhollands Dagblad, juli 2021
Noordhollands Dagblad, juli 2021
Kunstkrant juli/ augustus 2021
Kunstkrant juli/ augustus 2021
Ons Streekblad week 30, juli 2021
Ons Streekblad week 30, juli 2021
Hoorns Dagblad 21 juni 2021
Hoorns Dagblad 21 juni 2021

NH Radio, interview over de expositie "Vlootschouw". Beluisteren kan via deze link: https://nhradio.nl/5-december-t-m-3-januari-vlootschouw/

 

Expositie "Vlootschouw", De Boterhal december 2020
Expositie "Vlootschouw", De Boterhal december 2020

"Ontroerend vee in Hollandse weide", drs. Nicole van der Schaaf in De Kaap, 14 mei 2020

Mooi interview door Han Sleven voor Omroep Pim, hier te zien. Ik vertel over mijn werk en de overwegingen daarbij rond kracht en kwetsbaarheid. Ook Vera Schoone schuift later aan en we hebben het over de expositie in de Grote Kerk van de Waterlandse Kunstkring. Februari 2020


Noordhollands Dagblad 6 januari 2020

Kunstenaar Philine van der Vegte uit Katwoude is de winnaar van de Talentprijs van de gemeente Waterland.

Van der Vegte is 49, maar schildert nog maar relatief kort, sinds een jaar of zeven. In juni vorig jaar studeerde ze af aan de Wackers Academie in Amsterdam met het project ’Portraits of a village’, een serie kolossale portretten van een aantal van haar dorpsgenoten: stoere boeren en boerinnen, maar ook paarden, koeien en schapen.

In de zomer van vorig jaar werd ze uitverkoren om mee te doen aan de tentoonstelling ’Lang leve Rembrandt’ in het Rijksmuseum. Onlangs nam zij deel aan het tv-programma ’Sterren op het doek’.

Van der Vegte kreeg de prijs, een geldbedrag van 250 euro dat moet worden besteed aan de verdere ontwikkeling van het talent, maandagavond uitgereikt door burgemeester Luzette Kroon tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Waterland.


Nivo, september 2019
Nivo, september 2019
Noordhollands Dagblad 18 oktober 2019
Noordhollands Dagblad 18 oktober 2019
Noordhollands Dagblad 23 oktober 2019
Noordhollands Dagblad 23 oktober 2019


Interview over expositie "Veilig in de kudde". PIM, 19 augustus 2020
Interview over expositie "Veilig in de kudde". PIM, 19 augustus 2020

Kunstkrant juli/ augustus 2020
Kunstkrant juli/ augustus 2020

Ons Streekblad Waterland 16 juli 2020
Ons Streekblad Waterland 16 juli 2020

Link naar de uitzending

In 2019 deed ik mee met "Sterren op het doek" van Omroep Max. We schilderden Lee Towers die werd geinterviewd door Özcan Akyol.

Omroep Max, Sterren op het doek met Lee Towers, oktober 2019
Omroep Max, Sterren op het doek met Lee Towers, oktober 2019

NH Dagblad 13 juli 2019
NH Dagblad 13 juli 2019
Noordhollands Dagblad 25 mei 2019 "Philine schildert haar Katwouder dorpsgenoten"
Noordhollands Dagblad 25 mei 2019 "Philine schildert haar Katwouder dorpsgenoten". Artikel Rien Floris, foto Ella Tilgenkamp
Omroep Pim 5 juli 2019
Omroep Pim 5 juli 2019
Ons Streekblad 29 mei 2019
Ons Streekblad 29 mei 2019

Noordhollands Dagblad 15 april 2017
Noordhollands Dagblad 15 april 2017
Leidsch Dagblad 16 juni 2016
Leidsch Dagblad 16 juni 2016

Ons Streekblad 1 november 2018
Ons Streekblad 1 november 2018
"Ons Streekblad", 19 juli 2018 "Nieuwe expositie in het gemeentehuis Waterland van Malisca Muller en Philine van der Vegte"
"Ons Streekblad", 19 juli 2018 "Nieuwe expositie in het gemeentehuis Waterland van Malisca Muller en Philine van der Vegte"
Purmerend op zondag, 9 april 2017
Purmerend op zondag, 9 april 2017
Hoorns Dagblad, 31-12-2018
Hoorns Dagblad, 31-12-2018

Noordhollands Dagblad / Dagblad Waterland, woensdag 4 juli 2018.
Noordhollands Dagblad / Dagblad Waterland, woensdag 4 juli 2018.

At the table in local TV show "Waterlandse zaken", my 15 minutes of fame from 17:44

 


"Ons Streekblad Waterland", 7 december 2017
"Ons Streekblad Waterland", 7 december 2017
Groot-Waterland.nl 1 november 2017
Groot-Waterland.nl 1 november 2017