Idylle

At the moment, I'm working on a new series - "Idylle", to be shown at Museum Jan Boon in the Netherlands in May 2023.

An idyll is a kind of Utopia, not really existing in the here and now, but only briefly passing, or perhaps only there in memories and romantic wish-thinking.

I find myself returning to this kind of memory, real or imagined. I use pictures of the children when they were little and we were smallholding more than we do now, growing vegetables and livestock, an abundance of young animals and homegrown food. One tends to forget all the hard work, the tiredness, the deaths of animals, the moment of slaughter. Only the frolicking lambs remain. Of course, it is escapism. But don’t we all wish to escape reality every now and then?

 

Idylle in landelijk De Rijp

6 t/m 28 mei

In Museum Jan Boon is de hele maand juni de expositie “Idylle, een pastorale in verf” van Philine van der Vegte te zien.

Wie het werk van Van der Vegte kent, weet dat haar dierschilderijen vaak een duister randje hebben. Voor deze expositie heeft ze die sombere kant losgelaten, en ook haar palet opgevrolijkt.

Een idylle is een soort utopie, niet zozeer bestaand in het hier en nu, maar een vluchtige herinnering aan een zorgeloze tijd, of een wensdroom. Van der Vegte wroette in haar geheugen naar dit soort herinneringen, echt of ingebeeld. Ze gebruikte foto's van haar kinderen toen ze klein waren en ze meer bezig was met zelfvoorzienend leven dan nu. Ze verbouwde groenten en hield kleinschalig vee. Op de boerderij dartelde een overvloed aan jonge dieren en groeide voedsel in de moestuin. Je hebt de neiging om al het harde werken, de vermoeidheid en het moment van slachten achteraf te vergeten. Alleen de huppelende lammetjes blijven over. En die heeft ze dan ook geschilderd.
Natuurlijk is het escapisme. Maar willen we niet allemaal zo nu en dan even ontsnappen aan de werkelijkheid?

MUSEUM JAN BOON
Rechtestraat 146
1483 BC De Rijp

GEOPEND:
 zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur
Gratis entree. Philine is meestal zelf aanwezig.